Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Με εισπράκτορα την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) θα πληρώνονται τα νοσήλια των ασθενών στα Νοσοκομεία

Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων και τη δημιουργία της ΕΣΑΝ Α.Ε. 
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, που καταγγέλλουν ότι σηματοδοτεί την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν πλέον σαν οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ιδιωτική δαπάνη των πολιτών για την υγεία και οι μισθοί του υγειονομικού προσωπικού θα συμπιεστούν ακόμα περισσότερο.
Το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας δεν μιλάει με σιγουριά για το εάν ενδέχεται να κλείσουν μικρά νοσοκομεία ή νοσηλευτήρια στην επαρχία, εξαιτίας της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται με το νομοσχέδιο για την δημιουργία της ΕΣΑΝ, καθιστά αυτομάτως φανερό τον σκοπό της νέας εταιρείας. 
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησης των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ-DRG’s), βάσει των οποίων αποζημιώνονται τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για υπηρεσίες που παρέχουν σε ασθενείς. Ειδικότερα, προβλέπει τη δημιουργία της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία θα αναλάβει να προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα και με βάση τα στοιχεία των μονάδων υγείας της χώρας, τεχνογνωσία που θα αγοράσει η Ελλάδα από την πλέον προηγμένη της Ευρώπης στον τομέα αυτό Γερμανία. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να «αγοράσει» την τεχνογνωσία των γερμανικών DRG’s. Υπενθυμίζεται ότι τα KEN –όπως μεταφράστηκαν στην Ελλάδα τα συστήματα των Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων (DRG)– είναι στην πράξη ένα προσυμφωνημένο αντίτιμο, ανάλογα με τη διάγνωση, με το οποίο αποζημιώνονται τα νοσοκομεία για κάθε ιατρική και νοσηλευτική συνδρομή που παρέχουν στον ασθενή. Η εφαρμογή τους αποτελεί για τη χώρα μας μνημονιακή δέσμευση. Κατόπιν τούτου εισήχθησαν βεβιασμένα ως πρακτική στην Ελλάδα τέλος του 2011, αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των νοσοκομείων και δεν έχουν επικαιροποιηθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Με βάση το νέο σύστημα αμοιβών νοσοκομείων, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές μονάδες υγείας έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν στην ΕΣΑΝ Α.Ε. αρχείο με τα στοιχεία των ασθενών και τα ιατρικά και διοικητικά δεδομένα από τον φάκελο νοσηλείας τους, όπως δεδομένα εισαγωγής, αιτία εισαγωγής, εξιτήριο κ.ά. Υποχρέωση αποστολής προς την ΕΣΑΝ Α.Ε. στοιχείων νοσηλείας για τους ασφαλισμένους του έχει ο ΕΟΠΥΥ και κάθε άλλο δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο. Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν για τον καθορισμό των DRG’s, ενώ σε μελλοντική φάση σε αυτά θα υπολογίζονται και οι αμοιβές προσωπικού.
Το σχέδιο νόμου, εφόσον «περάσει» από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς σε χθεσινή της ανακοίνωση καλεί τους γιατρούς και τους φορείς υγειονομικών σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει ειρωνικά το σύστημα που προωθεί το υπουργείο ως «ένα σημαντικό εργαλείο, έναν σταθμό στη μακρά πορεία περικοπής των κρατικών δαπανών για την υγεία, τη σταδιακή αποτίναξη της ευθύνης του κράτους για την υγεία του λαού». (Πηγή)
Νέα εποχή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεκινά με το σύστημα αμοιβών νοσοκομείων. Τα νοσήλια επανακαθορίζονται μέσα από ένα σύστημα αμοιβών νοσοκομείων και το όλο εγχείρημα αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2,5 χρόνια.
Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει το 2015 και υπεύθυνη του προγράμματος θα είναι η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων που συστήνεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Η Εταιρεία αυτή με κύριο μέτοχο το δημόσιο, θα εξελιχθεί σε ένα μικρό υπουργείο, καθώς οι αρμοδιότητες της θα εκτείνονται στα δημόσια νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές και τον ΕΟΠΥΥ.
Με τις προωθούμενες διατάξεις θεσπίζεται υποχρέωση για αποστολή των στοιχείων των ιατρικών φακέλων των ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές στην ΕΣΑΝ ΑΕ (Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ), καθώς και υποχρέωση αποστολής αρχείων κόστους νοσηλείας ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία.
Η ΕΣΑΝ ΑΕ θα έχει πόρους από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.
Μ' άλλα λόγια, θα λειτουργεί σε ανταποδοτική βάση και θα κάνει μελέτες ανάπτυξης και κοστολόγησης επί τη βάσει «διεθνώς αναγνωρισμένων συστημάτων αμοιβών (GRS) διαγνωστικά ομογενών ομάδων».
Δηλαδή ο ασθενής και η κάλυψη της δαπάνης για την νοσηλεία του δεν θα αντιμετωπίζεται με βάση της ανάγκες της ασθένειάς του αλλά με βάση κάποια γενικευμένα διεθνή πρότυπα, που μπορεί και να προσκρούουν στην επιστημονική προσέγγιση των λειτουργών και των επιστημόνων της υγείας.
Δείτε το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (Πηγή)
Στη Βουλή κατατέθηκε Ν/Σ για τις αμοιβές νοσοκομείων.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο εισάγει ένα καθολικό σύστημα κατανομής αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών
Νομοσχέδιο (Δείτε εδώ) που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την εισαγωγή καθολικού συστήματος αμοιβών νοσοκομείων και θεσπίζει το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ).
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο εισάγει ένα καθολικό σύστημα κατανομής αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών, επί τη βάσει ειδικών χαρακτηριστικών των υπηρεσιών εισαγωγής, διάγνωσης και θεραπείας ασθενών.
Προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή του συστήματος σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1.6.2015 έως 31.12.2015, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1.1.2016 έως 31.12.2016, καθώς και καθολική θέση σε ισχύ από την 1.1.2017.
Επίσης, θεσπίζεται υποχρέωση για αποστολή στοιχείων διοικητικού και ιατρικού φακέλου ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές στην ΕΣΑΝ ΑΕ (Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ)  και καθιερώνεται η υποχρέωση αποστολής σε τακτική βάση αρχείων ασθενών από τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία στην ΕΣΑΝ ΑΕ.
Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία, η ΕΣΑΝ ΑΕ, θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, θα υπάγεται στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΚΟ και στις ρυθμίσεις περί ανωνύμων εταιρειών, θα τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπουργού Υγείας και έργο θα έχει τη δημιουργία, τη διαχείριση και επικαιροποίηση σε ετήσια βάση του Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (Σ.Α.Ν.) (Πηγή)
Πλήρης εμπορευματοποίηση της Υγείας το νομοσχέδιο για την ΕΣΑΝ Α.Ε.
Το καινούργιο νομοσχέδιο για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων και τη δημιουργία της ΕΣΑΝΑ.Ε. έχει σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, πολιτικούς στόχους και εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Ευθέως στοχεύει στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, μέσω της αναδιανομής των δημοσιονομικών πόρων για την υγεία προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας και καραδοκούν να αυξήσουν το μερίδιό τους επί των κρατικών δαπανών υγείας, ενώ το υπουργείο Υγείας αυτοπεριορίζεται σε έναν ρόλο επόπτη, με άλλα λόγια, σε ρόλο θεατή.
Με πρόσχημα την ανάγκη να κοστολογηθούν οι δαπάνες στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας προς υπεράσπιση, υποτίθεται του δημόσιου συμφέροντος, δίνεται εξουσία σε μια ανώνυμη εταιρεία την Εταιρεία συστήματος αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) να διαχειρίζεται κεφάλαια που δεν της ανήκουν και να τα μεταφέρει εκεί που αυτή κρίνει. Συνέπεια όμως των παραπάνω είναι η εταιρεία αυτή να αποκτά πολιτική και οικονομική εξουσία, ενώ είναι σαφές ότι ο σκοπός της θεωρητικά τουλάχιστον είναι άλλος. Συγκεκριμένα, οι κύριοι στόχοι της ΕΣΑΝ είναι οι εξής:
Α) Να διαχειρίζεται δήθεν δίκαια τους δημοσιονομικούς πόρους προς τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές. Προτίθεται δηλαδή να αποκαταστήσει την αδικία; που γίνονταν μέχρι τώρα από την κατανομή των χρημάτων του ΕΣΥ εις βάρος των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Υγείας. Στο εξής, τα ιδιωτικά συμφέροντα θα αντιμετωπίζονται ισότιμα με το ΕΣΥ με αποτέλεσμα να έχουμε μια μεγάλη αναδιανομή των δημοσιονομικών πόρων υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας.
Β) Η πολιτική της ΕΣΑΝ Α.Ε. να ευνοήσει τον ανταγωνισμό , στοχεύοντας στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών Υγείας. Και μόνο η λέξη ανταγωνισμός είναι μια λέξη φορτισμένη με αρνητική σημασία, λέξη επιθετική, για τίποτε καλό δεν προϊδεάζει, παρά μόνο αποκαλύπτει ότι η υγεία παύει να αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό και γίνεται απροκάλυπτα εμπόρευμα.
Γ) Τη διαχείριση και την πολιτική στον χώρο της Υγείας να τη χαράζει η ίδια και το υπουργείο να έχει απλώς τον ρόλο του επόπτη. Το κράτος, λοιπόν, αποσύρεται από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του μοναδικού κοινωνικού αγαθού που λέγεται Υγεία.
Στην ουσία, πέρα από τον υπάρχοντα ανταγωνισμό ανάμεσα στις ιδιωτικές δομές, μεταξύ δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ιατρικών ομίλων και των μικρών ιδιωτικών κλινικών, θα προκληθεί ένας ανελέητος ανταγωνισμός και στον δημόσιο τομέα μεταξύ κλινικών και νοσοκομείων, αλλά και μια άνιση μάχη μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών που θα έχουν απομείνει. Επακόλουθο των παραπάνω θα είναι το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων, όπως με κυνικό τρόπο παραδέχθηκε και ο υπουργός Υγείας.
Στο τέλος, το θύμα θα είναι πάντα ο ασθενής. Αυτός θα ψάχνει ποιος ουσιαστικά χρηματοδοτείται από την Α.Ε., η οποία θα παρέχει ένα ελάχιστο πακέτο χρημάτων και το υπόλοιπο θα το βάζει από την τσέπη του. Ο δρόμος για τις μεγάλες ιδιωτικές ασφάλειες ανοίγει διάπλατα κι αυτό είναι το επόμενο βήμα που θα ολοκληρώσει τις καταστροφικές τους πολιτικές και την πλήρη αποδόμηση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας.
Η Ελλάδα χρειάζεται έναν καινούργιο σχεδιασμό της Υγείας στο σύνολό της, που να ανταποκρίνεται σε πρώτη φάση στις τραγικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας με τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Χρειαζόμαστε μια άλλη φιλοσοφία που θα βασίζεται στη δημόσια και δωρεάν φροντίδα Υγείας από τη μια και την ποιοτικά αναβαθμισμένη και υψηλού επιπέδου Υγεία από την άλλη, με μότο την επιστημονική αρχή ότι δεν εξετάζουμε την αρρώστια, αλλά τον άρρωστο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.