Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Τα Νήπια που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών λόγω συστήματος (ΕΣΠΑ)

Περίπου 15.000 επιδοτούμενες μέσω ΕΣΠΑ θέσεις (14.730) θα παραμείνουν αδιάθετες στους παιδικούς σταθμούς της χώρας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί το πλαφόν του 70% που έχει τεθεί καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει νομικά προβλήματα που θα οδηγήσουν σε ακύρωση ολόκληρου του προγράμματος.
Εκτιμά, ωστόσο, ότι τα περισσότερα από τα νήπια των οποίων η αίτηση δεν έγινε δεκτή θα απορροφηθούν από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κάποιοι εκ των οποίων έχουν τροφεία, ανάλογα με τον δήμο, τα οποία ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά. Διευκρινίζεται ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί (δημόσιοι και ιδιωτικοί) που είχαν καταθέσει αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων είχαν το δικαίωμα να εντάξουν έως το 70% των θέσεών τους.
Η ΚΕΔΕ είχε συζητήσει και στη συνέχεια δημοσιοποιήσει το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεδρίασή της, ωστόσο χθες, οι δηλώσεις του Σίμου Δανιηλίδη, δημάρχου Νεάπολης Συκεών, το έφεραν και πάλι στη δημοσιότητα.
Χωρίς προϋποθέσεις
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς πολλές αιτήσεις απορρίφθηκαν είτε γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις (εισόδημα έως 27.000 ευρώ) είτε γιατί οι γονείς υπέβαλαν αιτήσεις μόνο σε συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι θεωρούνται προνομιούχοι και άρα έχουν μεγάλη ζήτηση οπότε και είχαν καλυφθεί οι προσφερόμενες θέσεις.
Από την άλλη, όπως παραδέχεται και ο κ. Ντόλιος, σε πολλούς δήμους, ειδικά τους πυκνοκατοικημένους, η ζήτηση για θέσεις στους παιδικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη της προσφοράς. Κάποιοι δήμοι επίσης δεν επένδυσαν σε τέτοιου είδους δομές θεωρώντας ότι δεν ήταν απαραίτητες.
Η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών και υπεύθυνη για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου κ. Μαρία Ηλιοπούλου (συνολικά ο Δήμος Αθηναίων φιλοξενεί 5.500 παιδιά στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς) αναφέρει ότι πραγματικά σε κάποιες περιοχές όπως η Κυψέλη, υπάρχουν λιγότεροι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί απ’ όσους απαιτούνται για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι.
Ανεδαφικές προδιαγραφές
Από την άλλη, προκειμένου να ανοίξουν περισσότεροι παιδικοί σταθμοί, προσθέτει η κ. Ηλιοπούλου, πρέπει να αλλάξουν οι προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία, οι οποίες με τις σημερινές συνθήκες είναι ανεδαφικές. «Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα στην Κυψέλη να βρεθεί μονοκατοικία που να έχει κτιστεί μετά το 1981 και να διαθέτει μεγάλη αυλή», τονίζει.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών απαντά ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει τεθεί, αλλά θα μπορούσε να τεθεί προς συζήτηση εφόσον βέβαια εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων.
Οσον αφορά την καλύτερη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, ο κ. Ντόλιος έχει προτείνει να δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις σε προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς.
Αποκαλύπτει μάλιστα στην «Κ» ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει τον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για το 2014, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία «που δεν θα λύσει προβλήματα προσωπικού της φετινής χρονιάς».
Σημαντικές ελλείψεις στις δομές
Προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία της προσχολικής αγωγής στη χώρα μας εντοπίζει έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναφέρεται στη σχέση προσχολικής αγωγής και εργασίας στις 27 ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτωμένων - ωφελουμένων, στην Ελλάδα οι σχετικές δομές (δημόσιες και ιδιωτικές) βρίσκονται σε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. από την άποψη τόσο της εξυπηρέτησης όσο και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Οι ερωτώμενοι στην έρευνα αναφέρουν ότι συχνά δεν έχουν πρόσβαση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είτε γιατί δεν βρίσκουν θέση είτε γιατί δεν τους εξυπηρετεί η απόσταση των παιδικών σταθμών από το σπίτι ή οι ώρες λειτουργίας τους. Παράλληλα όμως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος, λόγος που προβάλλεται από το 78% ως σημαντικός παράγοντας. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. μαζί με εκείνο της Μάλτας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ετσι, μεγάλο ποσοστό γυναικών σε παραγωγική ηλικία δεν βγαίνει στην αγορά εργασίας.
Ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση επιρρίπτει ο οικονομολόγος - σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Τάσος Σαπουνάκης (σχολιάζοντας την έρευνα στο www.localit.gr) τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών που δεν έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν του τον ρόλο του ως υπευθύνου της προσχολικής αγωγής και δεν συνέστησε μια Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής για να ασχολείται με τα θέματα αυτά, «αλλά περιορίστηκε σε μια διοικητική διαχείριση των προβλημάτων», όσο και στους δήμους που δεν ενδιαφέρθηκαν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.