Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο μισθολόγιο δύο «ταχυτήτων» στο δημόσιο – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν – Η «γκάφα» με τους 12 μισθούς


Δύο χρόνια από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο άρχισε να «ξηλώνεται» στα δικαστήρια πρώτα για τις αποδοχές των ίδιων των δικαστών και μετά για τους ενστόλους, οι οποίοι θα πάρουν σημαντικές αυξήσεις τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση δέχεται την ασφυκτική πίεση της τρόικας να προχωρήσει σε νέες αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2015.
Τις πιέσεις αυτές «προθυμοποιήθηκε» να απορροφήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», στη συνάντηση των Παρισίων με την τρόικα παρουσίασε βασικές αρχές του νέου μισθολογίου το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του θα προβλέπει:
Την καθιέρωση εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο 586 ευρώ τον μήνα, από 780 ευρώ σήμερα, για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Τη μείωση του εισαγωγικού μισθού για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που σήμερα αμείβονται με 858 ευρώ τον μήνα σε ανάλογο επίπεδο.
Και για τις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων οι χαμηλοί μισθοί προβλέπεται να ισχύουν για τους νεοεισερχομένους – υπολογίζονται σε 11.000 το 2015 – και για τα δύο χρόνια της «δοκιμαστικής πρόσληψης».
Συνολικότερα το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο, όπως έχει γράψει «Το Βήμα», εξυπηρετεί τους εξής στόχους:
1. Να διευρυνθεί η διαφορά αποδοχών μεταξύ των εργαζομένων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αυτών που έχουν δηλαδή βασικές γνώσεις) με τους εργαζομένους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
2. Να μειωθεί αισθητά ο εισαγωγικός μισθός ώστε να πλησιάσει τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που έχει καθοριστεί νομοθετικά στα 586 ευρώ.
Η «γκάφα» με τους 12 μισθούς 
Ομως, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αυτό που δεν υπολόγισε ο κ. Μητσοτάκης και το αντελήφθη έγκαιρα ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν κοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε το επίδομα αδείας, άρα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι παίρνουν 14 μισθούς επί 586 ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε βασικό μισθό 668 ευρώ τον μήνα αν έπαιρναν 12 μισθούς! Κατόπιν τούτων και μετά την ένταση που δημιουργήθηκε αποφασίστηκε το ζήτημα των αλλαγών στο μισθολόγιο, οι «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα να καθοριστούν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε πολιτικό επίπεδο το επιχείρημα που προβάλλει το ΠαΣοΚ είναι ότι «δεν μπορεί όταν ο Τσίπρας υπόσχεται αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, εμείς να μιλάμε για μείωση μισθών στα 586 ευρώ. Είναι αυτοκτονία…».
Ωστόσο και το ΠαΣοΚ αποδέχεται την ανάγκη «εκσυγχρονισμού του μισθολογίου». Η αλλαγή του μισθολογίου θεωρείται από την τρόικα και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κορυφαία διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία.
Κερδισμένοι 
Πέραν του ενιαίου μισθολογίου αλλαγές θα υπάρξουν στα ειδικά μισθολόγια καθώς κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για δασκάλους και καθηγητές στην Παιδεία και τους νοσηλευτές στην Υγεία. Επίσης μεγάλη είναι η πίεση να δημιουργηθεί το νέο μισθολόγιο των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών) οι οποίοι είναι κερδισμένοι αφού σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα τον Νοέμβριο θα τους δοθούν αναδρομικά όσα χρήματα έχασαν το 2012 καθώς η απόφαση των περικοπών κρίθηκε αντισυνταγματική από τα δικαστήρια ενώ θα πάρουν και αύξηση τα μισά χρήματα από αυτά που έχασαν κάθε μήνα.
«Οροφή» 
Όλες οι αλλαγές στα μισθολόγια – αυξήσεις και μειώσεις – θα κινηθούν μέσα στα αυστηρά όρια του προϋπολογισμού στον οποίο προβλέπεται ότι οι συνολικές δαπάνες για μισθούς στο Δημόσιο το 2015 δεν θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ (από 15,5 δισ. ευρώ εφέτος).  (Πηγή)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.