Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα Ταμείο, μια σύνταξη για όλους τους Έλληνες από το 2017


Ποια ταμεία ενοποιούνται, πώς θα δίνονται οι συντάξεις.
Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζονται στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης με την ενοποίηση  όλων των βασικών λειτουργιών των Ταμείων κύριας ασφάλισης υπό «ενιαίες αρχές»  και μιας σύνταξης για 11 εκατομμύρια Έλληνες.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάζει η εφημερίδα “Τα Νέα”, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 και προβλέπουν τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων απ' όπου ουσιαστικά θα δίδονται όλες οι συντάξεις.
Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο  Εργασίας προβλέπει επίσης και η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών εσόδων.
Με βάση το πρωτοσέλιδο της εφημερίας, το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλες τις αλλαγές και τις εξελίξεις στον εργασιακό βίο των απασχολούμενων και με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδει τη σύνταξη. 
Αρχικά, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, θα γίνει η ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα απασχολούμενων, δηλαδή γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων με τον ΟΑΕΕ. Παράλληλα, θα υπάρξει ένταξη στο ΙΚΑ του νέου Ταμείου που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ και θα ισχύσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 
Στη συνέχεια θα υπάρξει αναδιοργάνωση του ΟΓΑ και τέλος θα έρθει το Ταμείο όλων που θα ονομαστεί ΕΕΑΤ, δηλαδή Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο. 
Στο νέο ταμείο θα ενταχθούν εκτός από τους 5.9720.000 ενεργούς ασφαλισμένους και τους 2.657.000 συνταξιούχους και τα 2.882.000 προστατευόμενα μέλη τους. 
Ειδικότερα: 
-Αρχικά θα γίνει ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα απασχολούμενων, δηλαδή γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων με τον ΟΑΕΕ 
-Στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το νέο Ταμείο που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ και θα ισχύσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες 
-Θα αναδιοργανωθεί ο ΟΓΑ και τέλος θα έρθει το Ταμείο-γίγας που θα ονομαστεί ΕΕΑΤ, δηλαδή Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο. Το Ταμείο αυτό, θα είναι υπεύθυνο για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων, ενώ από αυτό θα καθορίζονται και οι συντάξεις ανάλογα με τον ασφαλιστικό βίο του καθένα. 
Στο Ταμείο θα ενταχθούν εκτός από τους 5.9720.000 ενεργούς ασφαλισμένους και τους 2.657.000 συνταξιούχους και τα 2.882.000 προστατευόμενα μέλη τους.
Το νέο Ταμείο θα διέπεται από την εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε ό,τι αφορά τις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. 
Αντίστοιχα, η είσπραξη εισφορών, η οικονομική διαχείριση και η απονομή σύνταξης θα ακολουθούν ενιαίους κανόνες.

Συντάξεις: Ενιαίο Ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους από το 2017
Μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις, με τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου για όλους από το 2017, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο (ΕΕΑΤ) θα δίνει συνταξεις σε όλους τους ασφαλισμένους, άμεσα και έμμεσα, ενώ θα δημιουργηθεί και ενιαίος φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με τα Νέα, το μέτρο που προβλέπεται ως εναλλακτικό σενάριο και στο προσχέδιο της μελέτης του ΚΕΠΕ για την διοικητική ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχει ήδη συζητηθεί με την τρόικα, η οποία το υποστηρίζει.
Το νέο Ταμείο θα διέπεται από την εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε ό,τι αφορά τις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Αντίστοιχα, η είσπραξη εισφορών, η οικονομική διαχείριση και η απονομή σύνταξης θα ακολουθούν ενιαίους κανόνες.
Το «σχέδιο Βρούτση» είχε αποκαλύψει η «Ημερησία του Σαββάτου» στις 2 Αυγούστου, ένα σχέδιο που περιελάμβανε 4 βήματα για τη λειτουργική (και όχι απλώς η... διοικητική) ενοποίηση των Tαμείων:
  • Tο πρώτο βήμα θα γίνει με την επικείμενη δημιουργία Eνιαίου Kέντρου Aπονομής Συντάξεων. O νέος φορέας θα απονέμει τις συντάξεις για όλα τα Tαμεία, ενώ θα υποστηρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα «Aτλας», που θα περιλαμβάνει, ψηφιοποιημένο, ολόκληρο τον εργασιακό βίο και τις διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς κάθε ασφαλισμένου.
  • Tο δεύτερο βήμα -που ήδη έχει ξεκινήσει σε περιφερειακό επίπεδο - είναι η σταδιακή λειτουργία ενιαίων δομών - υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους με «συγκατοικήσεις» των κύριων Tαμείων.
  • Tο τρίτο βήμα προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και φορολογικών εσόδων υπό τη φορολογική διοίκηση με την ενδιάμεση (έως τότε) συνδρομή του Kέντρου Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών που συγκεντρώνει τα χρέη και τους οφειλέτες. Tα συναρμόδια υπουργεία έχουν, ήδη, «κλειδώσει» και το χρονοδιάγραμμα της μεγάλης αυτής αλλαγής, προβλέποντας ότι στις 31/12/2015 θα λειτουργεί Kεντρικό Mητρώο των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος φυσικών/νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, στις 31/12/2016 θα έχει δημιουργηθεί ενιαία βάση εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Tαμείων Kοινωνικής Aσφάλισης με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων και από την 1/7/2017 θα συγχωνευτεί η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση (γ.γ. Δημοσίων Eσόδων).
  • Tο τέταρτο βήμα θα είναι η συγκέντρωση των οικονομικών των Tαμείων -και η διαχείρισή τους- σε ad hoc οικονομική διεύθυνση που έχει αποφασιστεί να δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Kοινωνικών Aσφαλίσεων. Oλες οι βασικές αποφάσεις για τα οικονομικά, θα λαμβάνονται -και θα ελέγχονται- κεντρικά...

Το πρώτο βήμα πριν την τελική φόρμα που θα ισχύσει σε δύο χρόνια θα είναι η ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα απασχολούμενων, δηλαδή γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων με τον ΟΑΕΕ
Παράλληλα θα υπάρξει ένταξη στο ΙΚΑ του νέου Ταμείου που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ και θα ισχύσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Στη συνέχεια θα υπάρξει αναδιοργάνωση του ΟΓΑ και τέλος θα έρθει το Ταμείο όλων που θα ονομαστεί ΕΕΑΤ, δηλαδή Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο.

Το Ενιαίο Ταμείο θα είναι υπεύθυνο για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων, ενώ από αυτό θα καθορίζονται και οι συντάξεις ανάλογα με τον ασφαλιστικό βίο του καθένα.
Στο Ταμείο θα ενταχθούν εκτός από τους 5.9720.000 ενεργούς ασφαλισμένους και τους 2.657.000 συνταξιούχους και τα 2.882.000 προστατευόμενα μέλη τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.